Gamle audiovisuelle medier som VHS, film og lydspor
er naturlig utsatt for nedbrytning.

Fysiske medier forringes over tid på grunn av slitasje, fukt, temperaturendringer og kjemiske prosesser – for eksempel kan VHS-kassetter miste sin magnetiske informasjon, film kan utvikle eddiksyre-syndrom, og lydopptak kan forringes med gjentatt bruk. For å sikre at den uvurderlige kulturarven ikke går tapt, er digitalisering essensiell. Ved å konvertere disse mediene til digitale formater, kan vi lagre og formidle informasjonen på en trygg og tilgjengelig måte.

Digitalisering er derfor essensielt for å bevare denne informasjonen for fremtiden.

Ved å konvertere VHS-opptak, film og lydspor til digitale formater, reduserer man risikoen for at data går tapt. Digitale kopier kan lagres sikkert, reproduseres uten kvalitetsforringelse og gjøres tilgjengelige for et bredere publikum.

I 2019 og 2020 fikk Nasjonalbiblioteket betydelige bevilgninger for å kunne digitalisere audiovisuelt materiale for å bevare dette for fremtidige generasjoner. Dette gjelder materiale fra ABM-institusjoner (arkiv, bibliotek, museer). Private aktører som historielag kan ikke direkte sende sine skatter til Nasjonalbiblioteket, men oppfordres til å sende inn sitt audiovisuelle materiale gjennom disse institusjonene, slik at de kan bidra til et rikere og mer tilgjengelig nasjonalt arkiv for forskning, undervisning og formidling. Denne samarbeidsmodellen sikrer at lokale historiefortellinger og kulturminner blir tatt vare på og gjort tilgjengelige på en trygg og moderne måte.

Vi oppfordrer alle våre historielag til å sende sine VHS, film og lydspor til Nasjonalbiblioteket for digitalisering og lagring.


Vi holder på å få til en avtale med Nasjonalbiblioteket på vegne av fellesrådet og våre medlemmer. Vi kommer tilbake med mer informasjon.

Les mer på Nasjonalbibliotekets nettside.